Maden Suyu Sektörünün Paydaşları Sektörün Geleceğini, Fırsatları ve Tehditleri Konuştu
Kongre Bilim Konseyi Lideri Prof. Dr. Birol Hürmet: “Tüketici Eğilimleri Değişti”
Kızılay İçecek Genel Müdürü Metin Kul: “Gerek Lojistikte Gerek Şişe Fiyatlarından Dolayı Sıkıntılar Yaşanıyor”
Krones Genel Müdürü Mustafa Karpuz: “Geri dönüşlü sistemlerin mutlaka proje içerisinde dizayn edilmesi lazım”
Masuder İdare Şurası Lideri Mehmet Ömer Kızıl: “Doğalgaz fiyatlarına bağlı olarak cam şişe fiyatlarında büyük artışlar oldu”
Kızılay Doğal Maden Suları tarafından ikincisi düzenlenen ve “Bir Ömür Maden Suyu” temasıyla öne çıkan Milletlerarası Maden Suyu Kongresi’nde “Sektörün Geleceği, Fırsatlar ve Tehditler” başlıklı panel daldaki kıymetli isimlerin iştirakiyle gerçekleştirildi.
Türkiye’de maden suyu alanında araştırmalar yapmış akademisyenler ve kesim paydaşları Kızılay Doğal Maden Suları konut sahipliğinde düzenlenen II. Memleketler arası Maden Suyu Kongresi kapsamında 17 Kasım Perşembe günü Emaar Address Istanbul Hotel’de bir ortaya geldi. Kongrenin birinci gününde gerçekleştirilen “Sektörün Geleceği, Fırsatlar ve Tehditler” başlıklı panel büyük ilgi gördü.
Moderatörlüğünü Future Bright Kurucusu Akan Abdula’ın yaptığı panele Krones Genel Müdürü Mustafa Karpuz, MASUDER İdare Şurası Lideri ve Uludağ İçecek İdare Şurası Lider Yardımcısı Mehmet Ömer Kızıl, Kızılay İçecek Genel Müdür Metin Kul ve Kongre Bilim Konseyi Lideri Prof.Dr. Birol Hürmet katıldı.
Panelde konuşan Kızılay İçecek Genel Müdürü Metin Kul, kesim içinde yaşanan gelişmelere ait bilgi verdi. Kul, “Maden suyunda ekonomik büyüklük çok değerli. Ülkemiz, 9 milyarlık bir iktisada sahip. Türkiye’de kişi başı yaklaşık maden suyu tüketimi 15 litre. Avrupa’nın bu manada çok gerisindeyiz. Fakat önemli fırsatlar da var önümüzde. Bölüme baktığımızda, pandemiyle artan sıhhat trendi ile birlikte kesim pazar hissesi önemli oranda büyüdü. Lakin gerek lojistik gerek şişe fiyatlarından ötürü kimi ıstıraplar yaşanıyor. Eser kategorilerini geliştirmek için dünya trendlerini takip ediyoruz. Tüketici trendlerini takip ediyoruz. Ar-GE merkezlerine gelişmeler yapıyoruz ve yatırıma daima devam ediyoruz” dedi.
Kongre Bilim Şurası Lideri Prof. Dr. Birol Hürmet, pandemi ile birlikte tüketici eğilimlerinin değiştiğine dikkat çekti. Hürmet, “Tüketicinin önüne bir ürün koyduğunuzda bunun içeriğini bilmek istiyor. İçerisinde ne var nereden geldi bunu bilmek istiyor. Pandemiyle birlikte tüketici eğilimleri de değişti. Artık sağlığa dayalı tüketim pandemi ile birlikte daha dikkat edilir bir duruma geldi. Maden suyunun en büyük avantajı sağlığa faydalı olması. Bu çok önemli bir kriter” diye konuştu.
Krones Genel Müdürü Mustafa Karpuz panelde yaptığı konuşmada maden suyu bölümünde üretim teknolojisi alanında Türkiye’de gelinen son durumu kıymetlendirdi. Karpuz, “Kâr marjının bu kadar düşük olduğu bir ürünün piyasada rekabetçi olabilmek için elinizdeki sistemin çok üst düzeyde olmak lazım. Gerek sayısal gerek hijyen gibi konularda çok ucuza mal etmeniz lazım. Enerji maliyetlerinin çok arttığı bu noktada bundan sonraki noktada yatırımlarda alınacak olan hatların tesislerin çok iyi analiz edilmesi lazım. Şu andaki tek yönlü sistemler yerine geri dönüşlü sistemlerin mutlaka proje içerisinde dizayn edilmesi lazım” dedi.
En sağlıklı içeceğin maden suyu olduğunu belirten MASUDER İdare Heyeti Lideri ve Uludağ İçecek İdare Şurası Lider Yardımcısı Mehmet Ömer Kızıl, “Maden sularının yüzde doksan dokuzu cam şişede en sağlıklı ve en ekonomik. Şu anda hiçbir içecek cam şişede bu kadar ekonomik olamaz. Ne yazık ki doğalgaz fiyatları arttığı için cam şişenin yüzde kırkı doğalgaza bağlı cam şişe fiyatlarında artış oldu.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı