Haber

TBMM’de 5 Yıl Böyle Geçti: 8 AKP’li Milletvekili Genel Kurul’da Yemin Hariç Konuşmadı. Toplam 14 Milletvekili Bir Kez Konuştu

MEHMET AKGÜN – BERKAY VAROL

TBMM’nin 27’nci nakil milletvekili beş yıllık görev süresini tamamladı ve yeni milletvekilleri 14 Mayıs seçimlerinde belirlenecek. 8 milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda 5 yıldır söz almadığı ve hepsinin AKP’li olduğu ortaya çıktı. 11 AKP milletvekili ise Ant İçme için geldikleri kürsüyü sonrasında sadece bir kez kullandı. İYİ Parti’den bir milletvekili, MHP’den iki milletvekili yemin dışında sadece bir kez kürsüye çıktı ve Genel Kurul’a hitap etti.

TBMM 27. Dönem çalışmalarını tamamladı. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimin ardından 28. Dönem üyeleri göreve başlayacak. Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin seçim sonuçlarını açıklamasından üç gün sonra 28. Meclis toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek.

ANKA Haber Ajansı’nın 18 Haziran 2018 seçimlerinde kurulan 27. Dönem Meclis Başkanlığı’nı hiç kullanmamış olanlar hakkında yaptığı araştırmaya göre; 5 yıl boyunca 8 milletvekili hiç kürsüye çıkmadı ve yemin dışında konuşmadı. Bu milletvekillerinin tamamı AKP’li idi. AKP’den 11 milletvekili, Genel Kurul’da yemin töreninin ardından sadece bir kez söz aldı. İYİ Parti’den bir milletvekili, MHP’den iki milletvekili yemin dışında sadece bir kez kürsüye çıktı ve Genel Kurul’a hitap etti.

GENEL KURUL’DA HİÇ OY KULLANMAYAN 8 AK Partili Milletvekili

Hiç söz almayan ve bir kez söz alan 19 AKP milletvekilinden 16’sı yeni dönemde milletvekili adayı olmadı veya bir daha aday gösterilmedi. Yine aday gösterilenler arasında Yıldırım Tuğrul Türkeş, Erkan Kandemir ve Murat Baybatur yer aldı. Yemin töreni dışında bir şey söylemeyen AKP’li milletvekilleri şöyle:

AKP Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Fatih Şahin, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan, Ankara Milletvekili Barış Aydın, Ankara Milletvekili Yıldırım Tuğrul Türkeş, Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, İstanbul Milletvekili Aziz Babuşçu, Aksaray Milletvekili İlknur İnceoz “

11 AK Partili Milletvekili SADECE BİR KEZ KONUŞTU

TBMM’de 5 yıldır Genel Kurul kürsüsünde yemin dışında bir kez söz alan AKP’li milletvekillerinin listesi şöyle:

-AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz. Tasarının ilk imzacısı olan Yavuz, son konuşmasını 2022’de yaptı.

-AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Erkan Kandemir: 2021 yılında Çamlıca Mescidi ve Taksim Camii ile ilgili Genel Kurul konuşmasını gündem dışı yapan Kandemir’in ilk imzacısı olduğu bir kanun teklifi yok.

-AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ: 2020’de Avukatlık ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun toplantılarında konuştu.

-AKP Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer: 2018’de Ant İçme dışında sadece bir kez konuştu. Uzer’in ilk imzacısı olduğu bir yasa tasarısı yok.

-AKP Hakkari Milletvekili Husret Dinç: 2020’de bir kez Genel Kurul’da konuşurken; İlk imza sahibi olduğu bir kanun teklifi yoktur.

-AKP İstanbul Milletvekili Alev Dedegil: Dedegil’in ilk imzacısı olduğu bir kanun teklifi yok.

-AKP Manisa Milletvekili Murat Baybatur: Tasarının ilk imzacısı olmayan Baybatur son konuşmasını 2021’de yaptı.

-AKP Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu: 2018’de tek konuşmasını yapan Sofuoğlu’nun yemin dışında ilk imzacısı olduğu bir kanun teklifi yok.

-AKP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız: İlk imza sahibi olan ve kanun tasarısı bulunmayan Yıldız, 2018’de Genel Kurul’da bir kez konuştu. Şenyaşar ailesinden üç kişinin yaşamını yitirdiği belirtilen cinayet davasında adı geçen Yıldız koruması ve yakınlarının saldırısı sonucu yaşamını yitiren, bir daha milletvekili adayı yapılamadı.

-AKP Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik: İlk imzacısı olduğu kanun teklifi olmayan Birlik, 2020 yılında Genel Kurul’da son konuşmasını yaptı.

-AKP Uşak Milletvekili Mehmet Altay: 2022 yılında Genel Kurul’da son konuşmasını yapan Altay’ın ilk imzacısı olduğu bir kanun teklifi yok.

İYİ PARTİ’NİN 1 MHP’Lİ VE MHP’NİN 2 MİLLETİ Yemin HARİÇ BİR KEZ KATILDI

– İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, 27 Şubat 2020’de TBMM Genel Kurulu’ndaki yemin töreni dışında CHP’nin Grup Teklifi hakkında bir kez konuştu. Çelik’in ilk imza sahibi olduğu bir yasa teklifi yok.

– MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, 7 Temmuz 2018’de yemin etmek için kürsüye çıktı. Büyükataman, yemininden 4 yıl sonra, TBMM’nin imza yıl dönümünde konu dışı bir konuşma yapmak üzere ikinci kez kürsüye çıktı. Amasya Genelgesi. Büyükataman’ın ilk imzacısı olduğu herhangi bir kanun teklifi veya araştırma teklifi bulunmamaktadır.

-MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Semih Yalçın, Büyükataman gibi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. yılı ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın değeri nedeniyle kürsüde konuşma yaptı. Yalçın, ne bir yasa tasarısı ne de bir araştırma önergesi olan ilk imza sahibidir.

BAŞKANLAR GENEL HEYETİ HAZIR OLMALARINA KAÇ KEZ KATILDI?

Liderlerin veya küme liderlerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’ndaki performansları şöyle oldu:

Millet İttifakı Başkan Adayı ve CHP Genel Lideri İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, yemin töreni dışında 10 kez Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul kürsüsüne çıkarak konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu, TBMM’de ilk imza sahibi olarak 6 kanun teklifi verdi. Kılıçdaroğlu’nun önerileri arasında seçim vaatleri arasında “Siyasi Ahlaksızlıkla Mücadele ve Siyasi Etik Kanun Teklifi”, “Türkiye Afet Yönetimi Kanun Teklifi”, “Kadınların İcrası Kapsamında Kıyafet Giymek Dışında Zorba Olmamasına Dair Kanun Teklifi” yer alıyor. Meslekleri”. teklifler dahildir.

-MHP Genel Lideri Devlet Bahçeli, Türkiye Büyük Millet Meclisi 27.Dönem Genel Kurulu’nda sadece Yemin Töreni’nde konuştu. Bahçeli’nin ilk imzacısı olduğu iki kanun teklifi sundu.

– AKP Küme Lideri İsmet Yılmaz, 17 Kasım 2021’de Küme Başkanlığı görevine geldi. O tarihten bu yana Yılmaz, Genel Kurul’da sadece 3 kez söz aldı. Yılmaz’ın ilk imzacısı olduğu iki kanun teklifi var.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 23 Şubat 2020’de Eş Genel Başkan seçildi. O tarihten bu yana Sancar bir kez Genel Kurul’da konuşurken, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan 7 kez konuşma yaptı.

– İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, 1 Ekim 2020 tarihinde Grup Başkanlığı görevini üstlendi. Tatlıoğlu, o tarihten bu yana 37 kez Genel Kurul kürsüsüne çıktı ve konuşma yaptı. Tatlıoğlu’nun ilk imzacısı olduğu 3 yasa teklifi var.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici, alaylar ve konu dışı konuşmalar da dahil olmak üzere toplam 52 kez söz aldı. Destici’nin ortada imar affı çıkarılmasını öngören “İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı” da dahil olmak üzere ilk imzacısı olduğu toplam 12 kanun teklifi bulunuyor.

PARTİ YÖNETİCİLERİ DEVAM ETMEK ZORUNDA DEĞİL AMA

Mevzuat açısından; Türkiye Büyük Millet Meclisinde temsil edilen siyasi partilerin milletvekili olan başkanları ile partilerinin genel merkezlerinde görevi bulunan milletvekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisine katılmaları zorunlu değildir. AKP’de hiç konuşmamış iki kişi dışında parti yöneticileri kürsüyü kullandı. CHP ve İYİ Parti’de olduğu gibi parti yöneticileri kürsüyü sık sık kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu